Cincalok / Chinchalok / Cencaluk adalah
benda yang sama....Asal usul cincalok sudah semestinya dari Melaka dan
diperbuat daripada udang geragau (udang kepai / udang kecil)....Udang geragu
segar yg dicampurkan dengan nasi & garam kemudian diperam selama 3-4 hari
menjadikan ia sebagai cincalok....Zaman cik kuali sekolah rendah, family cik
kuali pernah tinggal kat area Pantai Kundur Melaka....Orang-orang kampung kat
sini memang pakar membuat belacan dan cincalok....Udang geragau segar pun kalau
dibuat cekodok / jemput-jemput memang sedap....serius tak tipu...Senang cerita
semua sedap kalau guna udang geragau.....Berbalik pada motif cik kuali hari ini
ialah nak kongsi ngn uolls bagaimana nikmatnya nak makan cincalok ni...Kalau kita
biasa beli sebotol cincalok yg harga nya sekarang RM 5.00...Apa yg uolls rasa
dari cincalok tu? Mesti masin yg teramat sangat kan....Haaa ni cik kuali nak
cite mcm mana nak buat cincalok lagi sedap dimakan....Kalau ade asam pedas,
cincalok, ikan masin & ulama memang makan dengan berseleranya la
kan.......
Bahan-Bahanya:-
2-3 sudu besar Cincalok
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
3 biji cili padi (dipotong nipis) (boleh tambah lagi jika
ingin pedas)
1 biji perahan limau kasturi (dibuang biji)
Cara Membuatnya :-
- Dalam satu
mangkuk, campurkan cincalok, bawang besar, cili padi & perahan limau
- Gaulkan
hingga sebati semuanya.
- Kemudian
hidangkan bersama dengan lauk kegemaran anda....
I love cencalok walaupon me from joho :)
ReplyDeleteSedappppp
ReplyDelete