Nasi Arab
1 ekor ayam (dibersihkan) cik kuali guna 4 ketul peha ayam
1 liter air (paras2 ayam tenggelam)
2 inci halia (diketuk sedikit)
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 helai daun salam / daun bay
4 pot beras basmathi
5 ulas bawang putih - dihiris halus
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 helai daun salam / daun bay
1/2 cawan minyak zaitun
1/2 sudu besar minyak sapi
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya
- Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk.
- Tambahkan air, halia, minyak masak, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, daun salam & garam secukup rasa.
- Didihkan semua bahan sehingga ayam empuk. Setelah ayam masak, angkat & toskan. Ketepikan
- Sukat air rebusan mengikut berapa pot beras & masukkan kedalam periuk nasi.(4 pot beras = 5 pot air rebusan)
- Cuci beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk nasi.
- Gunakan kuali kecil. Panaskan minyak zaiton dan minyak sapi. Tumiskan bawang putih, bawang besar, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & daun salam.
- Tumis hingga naik bau. Padamkan api. Masukkan semua bahan tumis & minyak ke dalam periuk nasi. Kemudian kacau rata semua bahan dengan beras & tekan suis periuk nasi. Biarkan hingga nasi masak.
- Ayam tadi disusun diatas dulang pembakar & bakarkan selama 20 minit dengan suhu 160 darjah celcius.
- Setelah nasi masak, hidangkan bersama ayam, sos harrah & salad arab. Sedap dimakan panas.
Sos Harrah / Salata Hara
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
3 biji cili padi
Beberapa helai daun ketumbar
Sedikit garam
- Kisar semua bahan tanpa air (lebih elok jika guna food processor)
- Rasa dan siap dihidangkan
Salad Arab
1 biji timun (size sederhana)(dipotong dadu)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
Beberapa helai daun ketumbar (dihiris halus)
Sedikit garam & lada hitam
- Kacau semua bahan. Siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment