Sekali sekala layan lauk kampung memang sedap.... Kalau cukup semua bahan boleh buat sambal belacan utk cicah dengan ulam....Pastu ada pulak ikan masin goreng...Memang makan nasi bertambah-tambah la ye...Apa menu cik kuali nak share ni? Uols mesti pernah makan gulai lemak pisang muda kan? Orang dulu-dulu sgt pandai menggunakan sayur & tanaman utk dijadikan lauk pauk...Gulai lemak ni kalau pedas mmg lagi ummmmph....Tapi cik kuali kena ingat kat rumah ni ade yang tak makan pedas....Siapa lagi kalau bukan Encik D....Dia cakap kalau pedas-pedas ni makanan jadi tak sedap....Emmm apa-apa jela.....Kalau uolls nak tahu pisang muda ni bergetah dan hati-hati sikit kalau membuang kulit nya...Takut getah terkena pada baju...Nak potong pisang muda ikut pada cara masing-masing....Cik kuali basuh bersih dahulu kulit pisang ni kerana kita nak masak dengan kulitnya sekali....Biasanya akan siat kulit pisang tapi tidak buangnya...siat separuh utk nampakkan isi nya dan potong serong isinya...
Bahan-Bahannya:-
1 biji santan kelapa
1 sisir pisang muda (cik kuali guna pisang kapas)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi (boleh tambah lagi jika ingin pedas)
2 biji cili merah
1 genggam ikan bilis (direndam terlebih dahulu)
1 batang serai (dititik/diketuk sedikit)
1 keping asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa- Pisang dibersihkan, siatkan kulit tapi jangan dibuang habis. Isinya dipotong serong dengan sederhana tebal.
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi & ikan bilis dengan sedikit santan hingga halus.
- Dalam periuk, masukkan pisang & bahan kisar. Tambahkan serai, asam keping & garam.
- Masakkan diatas api sederhana & kacau selalu. (Jangan ditinggalkan)
- Kemudian tambahkan santan (jika pekat tambahkan sedikit air). Kacau selalu hingga mendidih & pisang empuk
- Rasa & jika ok padamkan api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment